Schermafbeelding 2014-05-08 om 16.06.19

Even zoeken via Google op Haeckel doet je in een sprookjeswereld belanden. Ik was al fan van Karl Blossfeldt, zijn “Urformen der Kunst” had ik al jaren in mijn bezit. Maar een boek met al die prachtige tekeningen van Haeckel staat sinds kort ook op mijn verlanglijstje. Waarom kende ik dit niet al eerder?

watteauWatteau. English landscape scenery.

18532-merry-company-in-the-open-air-jean-antoine-watteau

 

gemaakteomgeving_follies1

Folly at Elswout Estate.

elswout_4

Het begrip folly is overgewaaid uit Engeland. Maar het idee is niet afkomstig uit Engeland. In de Renaissance werden er al follies gebouwd, met name de grotto’s in het 16de-eeuwse Italië en Frankrijk. Dit zijn nagemaakte geheimzinnige grotten, waarin water kan stromen en stalactieten van het plafond hangen. Of ze zijn geheel gedecoreerd met schelpen.

In Engeland is het idee in de 18de en begin 19de eeuw helemaal aangeslagen. Daar zijn nog steeds erg veel follies te vinden. Het woord folly staat voor een bizar, dwaas, nutteloos of onzinnig bouwwerk. De Engelse landschapsparken moesten een avontuur zijn om in rond te lopen. Aan de parken werden romantische elementen toegevoegd: ruïnes, grotten, namaakkapellen, hermitages, watervallen, ter afwisseling van de heuvels en wilde beboste omgeving.
Er zijn veel follies als theehuizen, duiventillen, koeienstallen en tuinmanswoningen gebouwd. Follies waren dus niet altijd nutteloos.

OS75-315Gerrit Adriaensz Berckheyde

Landgoed Elswout werd oorspronkelijk aangelegd als Franse tuin, populair in de 17e eeuw door Versailles. Kenmerkend zijn veel rechte lijnen en strenge patronen.
In Elswout vind je dit nog terug in de Hertenbaan voor het Grote Huis en in de lange Lindelanen aan weerszijden hiervan.

egbert van drielstEgbert van Drielst

In 1781 werd Jacob Boreel eigenaar van Elswout. Hij liet het landgoed veranderen in een Engelse landschapstuin. Veel weelderig groen, kronkelende beekjes en paadjes, doorkijkjes, steile hellingen en hoogteverschillen, vijvers, bemoste heuvels. Een illusie van natuurlijkheid. (Romantiek) Later werden er door diverse eigenaren steeds nieuwe elementen toegevoegd: romantische bruggetjes, theeprieeltjes, koepeltjes om te schuilen, Noorse blokhut voor de damherten.

Grote HuisIn 1881 laat Willem Borski III, die dan eigenaar is van Elswout, het landhuis afbreken en vervangen door het Grote Huis. De architect is Constantijn Muysken, net als van de oranjerie met de glazen koepel. Voorbeeld van 19e eeuwse eclectische architectuur. Belangrijkste inspiratiebron zijn de 16e eeuwse villa’s buiten Rome. De oostgevel van het Grote Huis lijkt veel op de voorgevel van Villa Farnese. Tijdens de bouw van het Grote Huis overlijdt Willem Borski. Zijn enige erfgenaam is zijn zus die net een nieuw huis heeft laten bouwen op Duinlust. Ze laat de bouw van het Grote Huis stil leggen, laat gordijnen op de ramen schilderen zodat het huis een bewoonde indruk maat. Tot nu toe is het huis nooit echt bewoond geweest. Het wordt op dit moment gerestaureerd.

bos9Door een eigen sluis ligt het water van Elswout 15 cm hoger dan omringende polderpeil. Er is hierdoor alleen schoon regen en kwelwater op het landgoed. Er zijn veel vissen en amfibieën. Ieder voorjaar is er een paddentrek van 10.000en padden. Er staan bomen van meer dan 250 jaar oud. Ook liggen er omgevallen bomen door stormen. Daardoor zijn er op het landgoed veel holenvogels: spechten, holenduiven enz. En zijn er in de herfst vele soorten paddestoelen te vinden. Ook zijn er op het landgoed bosuilen en vleermuizen.

In this post a short history of Elswout Estate.

elswout_1Inspiration. Elswout Estate.

elswout_3

elswout_2

 

All pictures made with my iPhone 4.

Follow

emailinstagrampinterestfacebookbloglovin

Translate

Dit blog is een plek waar ik kan spelen, uitvinden, onderzoeken en ontdekken. Een online plakboek waarin ik alles verzamel dat mij inspireert en op ideeën brengt.
This blog is a playground and a notebook to me. A place to create and get inspired, to share things I find interesting, beautiful or just inspirational.